Torta Banoffee
ZA PODLOGU:
280 g keksa McVitie’s Digestive Original
140 g maslaca
30 g smeđeg šećera
ZA DULCE DE LECHE (slatki namaz od mlijeka i šećera)::
1 litra punomasnog mlijeka
½ žličice sode bikarbone
300 g šećera
½ mahune vanilije
ZA DEKORACIJU:
2 banane
1 sok od limuna
250 g tekućeg svježeg vrhnja
125 g malina.
- Stavite u blender kekse McVitie’s Digestive Original i smeđi šećer, fino usitnite pa sipajte smjesu u zdjelu. Otopite maslac i dodajte ga keksu, pa miješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Sipajte dobivenu podlogu u okrugli kalup za torte promjera 24 cm, obložen papirom za pečenje, utisnite sredinu i rubove stražnjom stranom žlice i odložite u hladnjak najmanje 1 sat da se stvrdne.
- U međuvremenu pripremite dulche de leche (slatki namaz od mlijeka i šećera), sipajte mlijeko i šećer u lončić koji se ne lijepi, zagrijte na tihoj vatri i miješajte drvenom kuhačom. Dodajte mahunu vanilije i njene sjemenke, dodajte sodu bikarbonu i nastavite miješati. Nastavite kuhati dok ne počne vriti i miješajte dok dobivena krema ne potamni. Izvadite mahunu vanilije i kuhajte oko 2 sata na srednjoj vatri dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Ugasite vatru i ostavite da se ohladi.
- Narežite banane na kriške i stavite ih u zdjelu sa sokom od iscijeđenog limuna. Izvadite podlogu iz hladnjaka i stavite kriške banana po čitavoj površini, zatim na kriške nanesite mlaki namaz dulche de leche i dobro poravnajte površinu stražnjom stranom žlice. Ostavite tortu u hladnjak još 20 minuta.
- Istucite vrhnje i pomoću slastičarske vrećice dekorirajte šlagom čitavi kolač. Prerežite kriške banane na pola i rasporedite ih po torti po želji, a sa strana i po sredini stavite red banana i red malina.